93 897 30 11 cultura@canyelles.cat Pl. de l'onze de Setembre, 1, 08811, Canyelles

Històric de programes de Festa Major

En aquesta secció trobareu un recull dels programes de festes majors d'anteriors anys, un repàs a la història de les festes majors de Canyelles.
Cartell de la Festa Major 2022

Festa Major 2023

Canyelles va viure un intens cap de setmana de Festa Major de Santa Magdalena.

Pregó, correfoc, balls i concerts, cercaviles, versots, ofrenes, festa infantils han omplert d'activitat tot el cap de setmana. Els actes van acabar dijous 27 de juliol amb un nou concert.

El pregó de Festa Major obria divendres els actes. Un acte molt emotiu en què la Cèlia Escofet, l'Anna Bertran i la Conxita Estallé van fer de pregoneres. Un pregó en clau de dona en què les protagonistes van fer un viatge a la història de Canyelles i a totes les accions de voluntariat que han fet.

Seguia al pregó un espectacular correfoc i acabava la jornada amb l'orquestra Meravella i l'Empalmada.

Dissabte a la tarda, els Canyafocs oferien els seus tradicionals versots que obrien la Cercavila de la Pujada. En el marc d'aquesta, es va inaugurar la nova escultura dedicada als Dracs de Canyelles. I tot seguit tenia lloc l'ofici i l'entrada de totes les colles de balls populars a la parròquia per fer l'ofrena a Santa Magdalena. A la nit, de nou ball amb l'orquestra Kripton i empalmada per als més joves.

Diumenge al matí, els tabals van despertar tot el poble amb les matinades. Al migdia tenia lloc la Cercavila de la Baixada que acabava amb el vermut electrònic a la plaça del Casal, a càrrec de Nil.

A la nit, de nou ball i concert de Festa Major amb l'orquestra Montgrins.

I dilluns, els protagonistes van ser els més petits, amb el circuit d'inflables i la festa de l'escuma.

I els actes de Festa Major van tancar amb un concert de cloenda, el dijous 27 de juliol, amb la Coral Sons de Mar, als Jardins del Castell.
Cartell de la Festa Major 2022

Festa Major 2022

La Festa Major de 2022 van ser quatre dies intensos de celebració en què es va poder tornar a gaudir dels balls populars als carrers, de les cercaviles, dels actes tradicionals, de la música, de les activitats infantils i de moments per a tota la família.

Un correfoc amb les colles locals i reduït per les circumstàncies d'onada de calor obria divendres els actes. Es va fer un circuit totalment urbà i reduït que va donar pas al primer ball de Festa Major amb l'orquestra Jamaica, a la qual seguia l'Empalmada Jove.

El dissabte va començar refrescant amb el tobogan gegant i els jocs d'aigua per als més petits. A la tarda, els actes més tradicionals, amb la lectura dels Versots per part dels Diables Canyafocs, la lectura conjunta del pregó a càrrec de totes les entitats de cultura popular del poble i posteriorment la cercavila, que ja es va fer sense elements de foc per l'increment de les temperatures i el perill d'incendi. La cercavila va acabar amb la tradicional entrada de les colles a l'església, a toc de gralla, per fer les ofrenes a la Patrona. Un dels moments més emotius i espectaculars de la Festa Major. A la nit, de nou ball amb l'orquestra La Mundial i per als més joves l'Alternativa.

Diumenge al matí, durant la cercavila de la baixada, també sense elements de foc, es va inaugurar la nova escultura dedicada a la colla de Diables Ma-cabres a la rotonda del Foc, a la cruïlla de l'Av Vilafranca i Av Raval. Canyelles ret homenatge als seus balls populars i en cada festa major li dedica una escultura a un d'ells. Aquest diumenge al matí tocava el torn dels Ma-cabres que celebren el seu 5è aniversari. L'escultura és obra de Virgilio Serna.

El matí de cercavila acabava amb el tradicional concert vermut amb el grup Mas d'Alba. I al vespre, música lírica i ball de Festa Major amb l'orquestra Nueva Alaska.
Cartell de la Festa Major 2021

Festa Major 2021

Canyelles va celebrar una Festa Major de Santa Magdalena en petit format, va canviar els papers amb Sant Nicolau, que té lloc al setembre.

Santa Magdalena es va presentar amb un programa que recull alguns dels actes tradicionals de la celebració, però que va deixar per a Sant Nicolau la presència al carrer de balls populars i entitats, com a mesura de prudència i seguretat, donada la situació de la crisi sanitària. Una proposta sorgida de les mateixes colles i entitats locals.

Així, la Festa Major de Santa Magdalena es va concentrar i incloure concerts, un espectacle infantil amb la cantat Dàmaris Gelabert, un espectacle pirotècnic i un reconeixement al que va ser alcalde de Canyelles Marcel Beltran entre el 1962 i 1979.
Cartell de la Festa Major 2020

Festa Major 2020

Canyelles va dissenyar una Festa Major 2020 virtual. La situació d'emergència sanitària va obligar a fer una Festa Major diferent. Es van reformular les propostes per poder-les gaudir en format digital, a través de la nova web festamajor.canyelles.cat.

Aquest nou format va permetre fer un recorregut virtual per les activitats i les tradicions que any rere any omplen els carrers del municipi per la Festa Major: Correfocs, balls populars, entitats, esdeveniments esportius, concerts, exposicions, pregons, castell de focs... Una petita mostra recull de tot el que representa Santa Magdalena.

El que sí que hi va haver és la tradicional repicada de campanes i l'Ofici de Festa Major, seguint totes les mesures de seguretat, marcades per les autoritats sanitàries.

I per completar aquest recorregut virtual per la Festa Major, l'artista Lluís Amaré, autor del Cartell de Festa Major 2020, va fer un llibret amb el programa de Festa Major i uns retallables dels balls populars locals. El cartell i els retallables són obra de l'artista i professor de pintura de l'Artífex, Lluís Amaré.

Els retallables, pensats perquè els més petits els puguin retallar i pintar, permetran tenir a casa una petita representació dels balls populars de Canyelles.

Cartell de la Festa Major 2019

Festa Major 2019

Canyelles donava el tret de sortida de la Festa Major de Santa Magdalena el dissabte 13 de juliol de 2019, amb la 5a Trobada Bastonera, el Correfoc i un concert a càrrec del grup Veneno en la Piel. Una festa que es va desenvolupar, com és tradicional, en dos caps de setmana i que reunia diverses novetats com l'estrena de vestits dels balls de La Patusca i Les Panderetes; les noves maces de la colla de Diables Canyafocs, el nou format de la Nit Jove i de la Festa de l'Aigua o la inauguració del monument als Nans de Canyelles.
Precisament, el concert de Veneno en la Piel va ser una de les novetats del programa d'enguany i es va organitzar com a colofó final del tradicional correfoc de Festa Major per arrodonir la primera jornada de Festa Major amb música, un dels elements principals de la festa major canyellenca. El concert va començar a les dotze de la nit a la Pista del Casal, després del correfoc. Aquest va arrencar a les 22:30 hores i va comptar amb la participació de les colles locals de foc, Canyafocs, Dracs de Canyelles i Ma-cabres de Canyelles; i les colles convidades Forces Diabòliques de Sanaüja, Bestialots Espurnats de la Sagrada Família, Els Calderots de Santa Fe i els Diables de Gelida. Aquest correfoc servirà perquè la colla de Diables Canyafocs presenti les seves noves maces.
Va ser una festa major magnífica, plena de música en què cal donar les gràcies a totes les entitats per la seva participació i col·laboració per fer-la possible, va assegurar l'alcaldessa de Canyelles Rosa Huguet durant la presentació de la festa.
Cartell de la Festa Major 2018

Festa Major 2018

El programa de Festa Major, en aquesta edició va estar dedicat als Gegants i als Balls Populars de Canyelles, com també el Cartell, dissenyat per Lluís Amarè. L'artista va reivindicar el format tradicional i d'autor dels programes de festa major, i el fet de recuperar aquest tipus de programa en què desapareix el disseny i apareix el pintor i la seva obra, com anys enrere. Amarè també va destacar el format allargat del programa d'enguany, en què estan representats tots els balls populars i en què es recull una imatge encartada en blanc perquè els més petits puguin acolorir. El programa es va dedicar a tota la gent de Canyelles que hi ha darrere de les seves festes. Hi ha molta gent que hi col·labora i que tenen il·lusió de participar de les seves festes, va apuntar Amarè.

Festa Major 2017

Cartell de la Festa Major 2017

Festa Major 2016

Cartell de la Festa Major 2016

Festa Major 2015

Cartell de la Festa Major 2015

Festa Major 2014

Cartell de la Festa Major 2014

Festa Major 2013

Cartell de la Festa Major 2013